Az alapítványról

Vízió

Családbarát P.I.C.

A születés körüli események mindig sok izgalommal járnak. Igaz ez akkor is, ha egészséges kis ember jön a világra, de fokozottan igaz akkor, ha koraszülött, vagy beteg újszülött születik.

Fontos, hogy minden kisbaba olyan helyen szülessen, ahol minden technikai és személyi feltétel adott a korunknak megfelelő egészségügyi ellátásra.

A személyi és technikai feltételek teljesülése és a kiváló szakmai mutatószámok azonban nem elegendőek ahhoz, hogy a szülők minden kérdésére, aggodalmára választ adjanak.

Szükség van a CSALÁD minél teljesebb bevonására, nemcsak a tájékoztatás, hanem az ellátás tekintetében is. A Magyarországon - sajnálatos módon - még mindig létező merev, hierarchikus egészségügyi ellátási rendszer alkalmatlan erre! Az alapállás nem lehet az, hogy én vagyok a DOKTOR, ez itt a BETEGSÉG, és én tudom, hogy mi a TERÁPIA! Le kell rántanunk a misztikus leplet az intenzív koraszülött ellátásról is, hiszen ebben a csapatmunkában mindenki egy célért harcol, a BABA egészséges túléléséért. Ebben a küzdelemben nem az orvos, hanem a baba a FŐNÖK (by ESBÉ). Mindenkinek megvan a feladata a csapatban, ha a SZÜLŐKet kihagyjuk, nem számíthatunk sikerre. Ki látott már olyan futball VB döntőt, amit 11 helyett 9 játékossal nyernek meg?

Az 1997-es Egészségügyi törvény óta tudjuk, hogy a kiskorú számára 24 órán keresztül biztosítanunk kell a folyamatos hozzátartozói jelenlétet. Ez nem lehet teher az ellátó személyzet számára, ki kell használnunk az ebben rejlő pozitív lehetőségeket. A szülők oktatásával elérhető, hogy egyre jobban bevonódjanak kisbabájuk ellátásába, jelentős mennyiségű nővéri munkát átvállalva az ellátó személyzettől. A cél az, hogy a koraszülöttek, beteg újszülöttek hazaadásakor az édesanya és az édesapa ne csak tájékozott legyen, hanem valójában ismerjék gyermeküket és a problémákat, hogy otthon is jó döntéseket hozzanak.

Magyarország az első ilyen elveket követő, "Családbarát PIC" a Magyar Honvédség Egészségügyi Központjában (MH EK) működik. A PIC–ből való hazabocsájtásuk után a volt koraszülött babák utógondozását neonatológus, fejlődés-neurológus, konduktor és gyógypedagógus végzi, minimum korrigált 2 éves korig. Fontos, hogy ez a tevékenység is elképzelhetetlen a család együttműködése nélkül, a fejlesztést nem lehet csak szeparáltan a gyermekre érteni.

Az Alapítvány deklarált célja, feladata, hogy az MH EK PIC működését támogassa. Ennek keretében az elmúlt években számos, a családbarát ellátási formához szükséges orvosi és kényelmi eszközt szerzett be, segítette az ellátó személyzet és a szülők oktatását.

Az Alapítvány víziója, hogy a babaközpontú koraszülött intenzív ellátást minél szélesebb körben népszerűsítse, és segítse a többi magyar PIC-et abban, hogy Ők is képesek legyenek megvalósítani az ehhez szükséges változtatásokat.