Szülői tájékoztató

A PIC világa.....

Kedves Anyukák és Apukák!

 

Tudjuk, hogy nagyon nehéz időszakot élnek most át. A PIC világa eddig ismeretlen volt Önök előtt, és most félve tekintenek az elkövetkező időszak elé. Szeretnénk megkönnyíteni Önöknek az itt tartózkodásukat, s ehhez fontosnak tartjuk, hogy a kis koraszülött babájukról együtt, közös erővel gondoskodjunk!  Hiszen mostantól Ő a Főnök számunkra, s az Önök számára egyaránt. Mi mindannyian őt szolgáljuk, az ő igényeihez, szükségleteihez alkalmazkodva kell együtt dolgoznunk érte!

Osztályunkon jelenleg egy különleges képzési program folyik, melyről ezúton szeretnénk tájékoztatást nyújtani, remélve, hogy Önök is örömmel vesznek majd részt benne!

Szeretnénk, ha az elkövetkező hetek során, a Családbarát PIC osztályunkon Önök mind jobban részt vennének a babájuk gondozásában! Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani ezzel a programmal, és egyúttal kérni az Önök segítségét és a programban való részvételüket.

Egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy mind a babák, mind a szüleik, s a baba-szülő kapcsolat számára egyaránt sok előnnyel jár, ha a szülők maguk gondoskodhatnak babájukról a PIC-en töltött idő során. A szülők ezáltal erőteljesebben kötődnek a babájukhoz és magabiztosabban képesek szerető gondoskodást nyújtani számukra. Irodalmi tények igazolják, hogy a szülőket bevonva a PIC osztály munkájába, a babájuk gondozásába, kevesebb depresszió és szorongás tapasztalható a szülőknél. A közös gondozásnak köszönhetően, sok esetben akár 7-10 nappal hamarabb vihetik haza a babát a kórházból, a hazatérésük időpontját és feltételeit is optimálisan és igény szerint, együtt alakíthatjuk majd ki.

A babájukért mindannyian együtt dolgozunk az osztályon, és egyre több ápolási tevékenységbe vonjuk majd be Önöket. Célunk, hogy mire hazatérnek, Önök legyenek a babájuk legavatottabb ismerői és gondozói, immár a mi támogató jelenlétünk nélkül!

Ezzel nekünk is nagyon sokat segíthetnek majd az itt töltött idő során, hiszen így az osztályon dolgozó szakemberek jobban tudnak majd figyelni a nagy szakértelmet igénylő, kritikusabb állapotú babákra és családjukra, tudva, hogy Önök avatott figyelői, gondozói gyermeküknek.

A családközpontú ellátásnak fontos része a kenguru-gondozás (bőr-bőr kontaktus), a koraszülött babák szoptatásának támogatása, a szülők számára a látogatási idő eltörlése, az idősebb testvérek látogatásának lehetővé tétele.

Képzési programunkat úgy alakítottuk ki, hogy támogassa és képezze az osztály valamennyi dolgozóját, hogy a családközpontú gondozásban mind avatottabb szakemberekké váljanak. A nővéreink és az orvosok megtanulják a baba viselkedésének szüleivel közös megfigyelését, gyakorlatot szereznek a baba gondozásának és a hazabocsátás menetének szülőkkel közös megtervezésében, s így sokkal inkább figyelembe tudják venni az egyéni igényeket, szükségleteket. A szülők lehetőséget kapnak arra, hogy hatékonyan vegyenek részt a babájuk gondozásában, s az osztály dolgozói egyre inkább megfigyelő, támogató szerepet vállalnak e folyamat során.

A szülőkkel szoros együttműködésben – képzési program négy fázisból épül fel:

  • A koraszülött baba viselkedésének megfigyelése.
  • A baba szüleivel közösen történő megfigyelése.
  • A szülők és családok egyéni jellemvonásainak megértése.
  • Családközpontú hazabocsátás

Az osztályunkon folyó képzési programot Zack Boukydis, kanadai pszichológus professzor vezeti, aki az elmúlt évek során Finnországban sikeresen honosította meg e programot. A finnországi Turku Egyetemen önálló képzési központ alakult e program PIC osztályokon történő bevezetéséhez.

A mi osztályunk Magyarországon úttörőként, az ELTE PPK Perinatalis képzési programmal való együttműködésben vesz részt e programban. Célunk, hogy a jelen képzés során kiképezzünk egy mentor csapatot (nővéreket és orvosokat), akik később mentorálni tudják a PIC többi dolgozóját, s a későbbiekben a Honvédkórház mentorai alkotják majd azt a központi képző-csoportot, akik ezt a programot tovább vihetik más, az együttműködésre nyitott PIC osztályok felé Magyarországon.

 

Reméljük és kérjük támogató részvételüket programunk sikeres megvalósításához!

 

PIC-i csapat

 

A program támogatója:

Simon András Tenyerembe irtalak.jpg

ALAPÍTVÁNY Károsodott Újszülöttek és Koraszülöttek Rehabilitációjára

Cím: 2000 Szentendre, Kökény u. 4.
Számlaszám: 11713005-20128287
Adószám: 18051214-1-13